Com publicar un article en aquest bloc:

PORTAL INDEPENDENT AL SERVEI DELS CIUTADANS DE SANT CUGAT DEL VALLÈS

Per publicar un article en aquest bloc només heu d'enviar-lo mitjançant un correu electrónic a l'adreça: stcugat2@gmail.com indicant el nom i cognoms, telèfon de contacte i número del DNI.

dijous, 12 de juny del 2008

EL Decreixement arriba a Sant Cugat

Temps de re-voltes és un col·lectiu sorgit a la tardor del 2007 a partir d'un grup de persones provinents de l'Infoespai de Barcelona i d'altres col·lectius dels moviments socials. A partir del febrer del 2008 hem iniciat una marxa en bici arreu del territori català per promoure el decreixement i organitzar una trobada de moviments socials a principis de juliol per contribuir a crear una xarxa de contrapoder. Durant més de dos mesos ens hem aturat a una trentena de comarques i poblacions per compartir debats sobre decreixement i altres maneres de viure i d’organitzar-nos.
Aportem reflexions entorn el context actual de crisi energètica i com el sistema financer condiciona la nostra existència.
Enfront aquest context, creiem que és necessari un nou sistema econòmic realment sostenible.Desmonetitzar aspectes de l’economia i alhora, impulsar la construcció d’un altre funcionament monetari.
La Marxa és necessària perquè el canvi de model de vida va més enllà d’una convicció, és una necessitat. Per aquesta raó, volem fer-la participativa, obrir-la a totes aquelles persones i col·lectius que s’hi vulguin sumar, que vulguin acompanyar-nos en aquest recorregut per a la construcció d’una altra manera de viure.

Dimecres 18 de Juny
Lloc: Ateneu Plaça, Pl. Pep Ventura, 1
19.00 Xerrada crisi energètica i crisi alimentària20.00 Passi del video “Money as debt” i debat sobre el frau de la creació de diners i la crisi financera.

Dijous 19 de Juny
Lloc: Local de la cooperativa La Civada, Ateneu del barri, Crta. Cerdanyola, 27
19.00h. Xerrada d'Introducció al decreixement.
20.00 Taller-debat: el decreixement a Sant Cugat i/o taller d’economia contrahegemònica
Sopar popular a càrrec de la Civada

Què es pot esperar d'aquests tallers? quina relació pot tenir la població de Sant Cugat amb la moguda del decreixement?

No és intenció d'aquest article donar pistes i dirigir els tallers. És preferible que cadascú trobi la millor manera d'adaptar-se a la crisi que ens ve a sobre. No obstant hi ha aspectes/conclusions que ja es poden preveure que sorgiran: pel que fa a l'activitat del dimecres, és una manera molt bona per introduir-se a la magnitud de la crisi, i per adonar-se que el model econòmic vigent -el sistema capitalista- té un greu problema de sostenibilitat.
Pel que fa a l'activitat del dijous; afloraran en els debats les actituds quotidianes i no tant comunes, que suposen una resistència al sistema capitalista. Entre les activitats quotidianes hi ha l'intercanvi de bens i serveis sense que intervingui el diner: des de les tasques domèstiques, fins a les relacions d'intercanvi entre veïns i amics (m'expliques això?, que tindries tal cosa?, pots vigilar els nens una estona? em pots regar les plantes aquesta setmana?).De les activitats menys exteses, hi ha les xarxes d'intercanvi que organitzen aquests intercanvis que s'han exemplificat -Sant Cugat té una xarxa força important amb seu a la casa de cultura, i altres petites xarxes com ara l'intercanvi de llibres de l'Ateneu; però també hi ha altres activitats que suposen passos intermitjos entre el capitalisme neoliberal i un nou model social. Les botigues com a contrapoder a les grans i mitjanes superfícies són un exemple de consum en contra del sistema; però encara es pot anar més enllà tot consumint en cooperatives autogestionades de consum com ara "la Civada" situada a l'"Ateneu del barri". Els horts d'autoconsum i els comunitaris són activitats de producció que tot i millorar la nostra societat, fan reduir el pervers PIB. Però no tot s'acaba en la producció i l'intercanvi: autogestionar-se el transport -a peu o en bicicleta, sense demonitzar el necessari transport públic-, cuinar més -i comprar menys productes elaborats-, invertir en banca solidària (fiare, fets, oikocredit,...), són gestos que molts veïns santcugatencs realitzen i que ens estan preparant les alternatives necessàries per a suavitzar la transició cap al nou model -que molts pensem que si no el preparem ens caurà igual-.

Miquel Vallmitjana