Com publicar un article en aquest bloc:

PORTAL INDEPENDENT AL SERVEI DELS CIUTADANS DE SANT CUGAT DEL VALLÈS

Per publicar un article en aquest bloc només heu d'enviar-lo mitjançant un correu electrónic a l'adreça: stcugat2@gmail.com indicant el nom i cognoms, telèfon de contacte i número del DNI.

dissabte, 19 de gener de 2008

Poca sensibilitat per a les entitats de Sant Cugat

L’ajuntament multa a l’Associació Veïnal del Centre-Estació de Sant Cugat per enganxar cartells de Festa Major, amb el seu propi logo.

El passat 30 de maig de 2007 membres de la nostra entitat estaven repartint cartells de les activitats de la Festa Major als comerços, només a aquells que es prestaven a fer-se ressó de les nostres activitats, en aquest sentit molts dels establiments “amb el seu consentiment” ens deixaven enganxar els cartells a les seves façanes, amb cinta adhesiva, per facilitar la seva retirada. D’altres cartells, alguns, molts pocs, els nostres voluntaris i col·laboradors els van col·locar en alguna paret, farcida de cartells d’entitats i del propi ajuntament o de la radio local.

De sobte un agent de la policia, vestit de paisà, es va identificar, i va indicar que el que estaven fent no s’ajustava a la normativa de civisme, quedant amb un advertiment. A partir d’aquell moment les persones es varen dedicar a retirar cartells dels que havien posat prèviament, i demanant als comerços d’enganxar els cartells en el vidre dels establiment per la part interior. Cosa que els comerços seguien insistint que els posessin a la façana.

La sorpresa ha estat rebre cinc mesos després una notificació d’Incoació d’Expedient Sancionador sobre la nostra associació, com si es tractés d’una associació de malfactors, i ha causat molta indignació a les persones que van protagonitzar el fet. Havent satisfet l’import de dita sanció el volem exposar que:

1er. Ens sembla sorprenent que l’ajuntament actuï amb aquesta contundència davant d’una entitat que l’únic que estava fent era anunciar activitats de la Festa Major.

2n. Aquesta activitat portava el recolzament del propi ajuntament, i que es podia realitzar, en part, per la subvenció econòmica que l’ajuntament va aportar a través de la Comissió de Festa Major.

3r. Es tracti la nostra entitat com si es tractés d’un grup d’incívics, sense respecte pel mobiliari urbà. Amb la mateixa contundència que els grafitis, o les escopinades al carrer, les caques de gos...

4tè. La nostra entitat sempre ha intentat actuar amb el màxim de civisme en totes les seves activitats, evitant les actuacions incíviques, retirant els cartells o panells a posteriori de les activitats, ajudant als serveis de neteja, a les brigades municipals i realitzant tots els requeriments necessaris que l’ajuntament de Sant Cugat ens ha demanat en cada una de les activitats realitzades.

5è. En una reunió primer amb l’alcalde i a posteriori amb la regidoria de Serveis Urbans varem parlar de la instal·lació de panells o de noves pilones per tal que les entitats disposessin de nous espais d’informació, sense saber que en aquells moments la nostra associació era sospitosa d’haver incomplert la normativa de civisme en aquest sentit.

6è. Hi ha moltes altres entitats que fan una ostentació molt superior del seu incivisme, cartells enganxats amb mètodes més incòmodes de treure, llocs inapropiats, sense permís dels propietaris dels establiments... que el propi partit al govern en la seva cantada anual d’havaneres utilitza el mateix mètode i en aquest cas, voldríem saber si s’ha actuat en el mateix sentit. Així com un nombre important d’empreses.
Per això volem declarar que: 1er. No és l’import de la sanció, sinó la política de suport a les entitats la que es qüestiona, sense avís previ, sense notificació. Sense que en la notificació no faci esment a les al·legacions possibles que es puguin presentar. Sense que a la web municipal estigui l’ordenança de civisme per recórrer a una informació àgil per saber que diu l’article incomplert en qüestió i el seu context. 2on. La manca de sensibilitat i celeritat en aquest cas per Seguretat Ciutadana ha estat palesa. L’excés de temporalitat en la notificació, ha posat en evidència que la bona relació que hi ha d’haver entre l’ajuntament i les entitats del poble que (que han de fer xarxa) no es practica des de tots els estaments de l’administració.
3er. Per altra banda havent pogut recórrer a la sanció no hem volgut fer-ho explícitament ja que el pròpia alcalde, en una reunió celebrada el passat 18 de juliol de 2008, ens va condicionar a què els era totalment impossible respondre a totes les al·legacions, escrits i demandes dels ciutadans i de les entitats, per això i davant la possibilitat que l’expedient sancionador evolucionés administrativament varem preferir satisfer la demanda econòmica imposada pel nostre municipi.

4art. Que la nostra associació té la sensació d’estar en un estat permanent d’exclusió per part de l’ajuntament, traves per accedir a informació, no estar convidada en reunions informatives del nostre àmbit d’actuació, no rebem resposta de la majoria d’escrits, i se’ns menysprea com interlocutors, en comptes de valorar les aportacions que des del si de la nostra entitat aportem a la nostra ciutat...

5è. Sabem que no som els únics que hem estat sancionats, i per darrer, volem saber si tots els expedients sancionadors estan a exposició pública, ja que hi ha moltes activitats del propi ajuntament que ha fet ús d’aquest sistema i que no en tenim constància que hagin estat sancionat, com a mostra algunes d’elles en els annexes.

6è. Instem a totes les entitats a fer públic, aquest tipus de sancions, i demanar a l’ajuntament que cohesioni a les entitats i no que les sancioni, que les faci participatives i que no les aparti.
Sant Cugat del Vallès a 22 de gener de 2008

Pere Soler
Associació Veïnal del Centre-Estació