Com publicar un article en aquest bloc:

PORTAL INDEPENDENT AL SERVEI DELS CIUTADANS DE SANT CUGAT DEL VALLÈS

Per publicar un article en aquest bloc només heu d'enviar-lo mitjançant un correu electrónic a l'adreça: stcugat2@gmail.com indicant el nom i cognoms, telèfon de contacte i número del DNI.

dimarts, 22 d’abril del 2008

Alarma amb les darreres esbrossades



Els veïns de la Floresta s’han alarmat amb les darreres esbrossades de les franges de protecció que s`han fet dins del pla de prevenció d’incendis forestals. Alguns s’han dirigit a la nostra associació demanant si es podia fer quelcom per a aturar aquestes actuacions, que consideren excessives.

A partir d’aquest moment ens hem posant en contacte amb institucions, tècnics i a esbrinar la legislació corresponent sobre la matèria. Hem visitat, també, algunes de les àrees d’actuació: carrer Rosa Mariné i l’avinguda Pere Planes.

El decret que regula les franges de prevenció d’incendis forestals és el 123/2005.

En les zones visitades, hem observat que s’ha estassat la franja de 25 metres que prescriu el decret, però s’ha tallat completament tot el sotabosc, en lloc de deixar un 15% de l’estrat arbustiu i un 35% de coberta d’arbrat sense estassar. A més a més en el cas del sotabosc, el decret ordena respectar mates aïllades separades com a mínim 3 metres entre elles fins a un 15% de cobertura, d’acord amb uns criteris de selecció prioritzant la permanència d’espècies de baixa inflamabilitat que dificultin l’inici i la propagació del foc.

En els boscos de La Floresta, es troben presents moltes espècies de baixa inflamabilitat que s’haurien d’haver respectat: llentiscle, aladern, heura, galzeran, roja, arítjol, marfull, arboç, esbarzer, ginestó, garric, entre d’altres. Només s’han respectat les alzines i els roures
S’ha fet una esbrossada que portarà a mig termini els efectes contraris als buscats, doncs donat que les zones esbrossades han passat sobtadament a ser una zona assolellada que ja no podrà retenir la humitat al rebre el sòl de ple i no tenir l’ombra de la que gaudien. A més, s’està afavorint el ràpid creixement de les plantes heliòfiles (que creixen a solell). Moltes d’aquestes plantes són molt inflamables, com ara els brucs, les estepes, els pins, les gramínies i altres herbàcies. Es a dir, que el potencial de propagació de foc en un termini de 1 a 2 anys serà superior al d’abans de l’esbrossada.

En resumen:

1. No es va informar als veïns, ni als altres habitants de La Floresta, de les actuacions que s’anaven a fer. Els veïns han vist d’un dia pel altre canviar radicalment el seu entorn. La informació és molt important i un dret i una mostra de que la administració té en compte la ciutadania.

2. No haver respectat les directrius del decret .S’ha tallat tota la massa arbustiva i matollar sense respectar el 35% i15% respectivament de la cobertura menys inflamable tal com sàviament regula el decret, quan per un altre costat és més que dubtós que el decret es refereixi a La Floresta.

3. El correcte és fer una tasca de manteniment, unes dues vegades a l’any, en les que es vagi controlant el sotabosc i no fer una actuació puntual dura que obligarà a altres actuacions puntuals dures.

4. Tampoc s’ha tingut en compte que la vegetació representa un refugi per a la fauna. Aquesta es una altre de les inquietuds que han manifestat els veïns.

En les imatges podeu veure el bosc i marges: 1.) abans de la esbrossada, 2.) després de la esbrossada, 3.) tal com quedaran a curt termini desprès d’esbrossar 4.) com rebrollaria el sotabosc d’haver seguit els criteris del decret. Endemés s’adjunta dues fotos de l’estat dels marges després de l’esbrossada de l’avinguda Pere Planes i al carrer Rosa Mariné.

Associació El Mussol,per a la protecció del paisatge