Com publicar un article en aquest bloc:

PORTAL INDEPENDENT AL SERVEI DELS CIUTADANS DE SANT CUGAT DEL VALLÈS

Per publicar un article en aquest bloc només heu d'enviar-lo mitjançant un correu electrónic a l'adreça: stcugat2@gmail.com indicant el nom i cognoms, telèfon de contacte i número del DNI.

dimarts, 29 de juliol del 2008

L'esgotament produït per la desinformació

Em permetran que com utilitzaré algunes frases textuals, prèviament esmenti algunes definicions del diccionari de la Reial Acadèmia.

Desinformar: Donar informació intencionadament manipulada al servei de certs finalsfinalitats.

Tergiversar: Donar una interpretació forçada o errònia a paraules o esdeveniments.

Se esmenten només les primeres accepcions, però si vostès ho desitgen poden consultar les següents que en alguns casos són més contundents.

El passat 17 dels corrents es va celebrar el ple de l'EMD, en el que per a res no figurava en l'ordre del dia, un acord de delegació de firmes per part de la presidència, que si no m'equivoco s'havia firmat un dia abans i al qual jo em vaig referir en el capitulo de precs i preguntes. Se'm va dir que s'havia arribat finalment a un acord i que existia unanimitat per treballar a favor de les necessitats del poble.
A posteriori, en finalitzar el ple i davant de la meva insistència per conèixer l'estat de la qüestió, la presidenta em va informar que sortiria un comunicat de premsa pactat per tots els grups, enviat als mitjans el dimecres 16/08, en el qual es donaria tota la informació sobre això.

Com és natural vaig entendre que El Diari de Sant Cugat publicaria aquest comunicat i el vaig comprar com faig habitualment, i amb l'habitual pesar que representa finançar amb aquesta compra un mitjà que no és plural i que desinforma (vegi's definició al principi).

Doncs bé, Ah! sorpresa, o no tant. El tal comunicat s'havia convertit en un article de redacció omplert de, com qualificar-lo?, imprecisions, falsedats, tergiversacions?, directament, mentides?

Em perdonaran l'extensió, però crec que el contingut té importància com per merèixer-ho.Comencem pel títol i continuem per frases textuals de l'article, no descontextualitzades:

“La presidenta de la EMD de Valldoreix delega finalment en el Vicepresident competències de contractes d’administració ordinàries lligades a les àrees de govern i funcions, limitades per valor econòmic.”“Turu traspassa carteres, vuit mesos desprès del pacte.”

La presidenta no delega competències, perquè aquestes ja havien estat delegades 8 mesos abans, quan es va firmar el pacte de govern. La presidenta delega la firma contractual amb sostres d'entre 18.000 i 50.000 Euros, referida als contractes menors de totes les àrees.

“Més de vuit mesos és el que ha calgut per posar punt i final a la crisi de delegacions d’atribucions a l’EMD de Valldoreix. I és que el conflicte competencial a l’ens de l’EMD, destapat per aquest setmanari a inicis del mes de maig, ha posat de relleu durant tot aquest temps diverses problemàtiques internes entre la Candidatura de Progrés i Catalanista de Valldoreix (CPCV) - que integren el PSC, ICV i ERC – i la coalició CiU- Actuem per Valldoreix.”
Més de vuit mesos és el temps que ha estat necessari per a que els vocals de CiU- Actuem acceptessin la proposta pràcticament igual que se'ls va fer al seu dia. El Diari de Sant Cugat no ha destapat res més que el que li ha estat comunicat per aquesta coalició, perquè en cap cas no s'ha molestat ni tan sols a contrastar la informació. La CPCV aquesta integrada pel PSC, ICV-EUiA, (per allò de posar les sigles correctament) ERC i "els Veïns i Veïnes Progressistes de Valldoreix".

“Per posar fi a aquesta crisi, la presidenta de l’EMD de Valldoreix, Montserrat Turu, ha arribat a un acord amb el vicepresident de l’EMD, Josep Puig, en que Turu ha traspassat a Puig diverses atribucions.”

La presidenta no li traspassat al vicepresident cap atribució que no hagués traspassat ja en el Pacte de Govern. L'únic que ha fet és delegar la firma per a contractacions pels imports abans citats.
La Presidenta no ha arribat a cap acord personal amb el Sr. Puig. En tot cas els grups polítics i els veïns que recolzen cada un d'ells són els que han arribat a un acord en nom de la governabilitat de Valldoreix.

“L’acord que s’ha estat debatent des que es va firmar el pacte de govern, a finals del mes de novembre, preveu que només tindran signatura la presidenta i el vicepresident, de manera que els vocals de la CPCV – Joseph Casadellà, Joan Gaya i Teresa Veciana – canalitzaran les firmes de les seves carteres a través de Turu i els vocals de CiU-A: Àngels Solé, Àngela Bleda, Eduard Delgado i Susana Herrada hauran de firmar a través de Puig.”

No és cert que es debati la qüestió de les firmes des del mes de novembre. És una qüestió posada sobre la taula des de fa tres mesos aproximadament i que obeeix a la ignorància administrativa (ara penso que a la mala fe) de la coalició CiU-A. No oblidem que el seu primer plantejament va ser sol·licitar la dimissió de la Presidenta Montse Turu i la cessió de la presidència al Sr. Puig, qüestió a totes llums il·legal. Tampoc no oblidem que s'han hagut de demanar sengles informes a la Generalitat i a la Diputació perquè es pronunciessin sobre això.

No és cert que hi hagi una divisió per adscripció política de la responsabilitat de les firmes. Com s'ha explicat abans, hi ha una delegació amb un sostre quantitatiu i tots els vocals presentaran els seus projectes a la firma del vicepresident o la presidenta en funció de la quantia, i per ende, de la importància de la contractació. A més, se suposa que com s'ha constituït un govern de coalició, les decisions es consensuaran en la Junta de Govern.

“En les atribucions de carteres, Puig, a més, podrà tenir signatures de totes les competències que té l’EMD, sempre que no superin una xifra econòmica determinada, que s’ha fixat en funció de cada àrea.”

Crec que el funcionament s'ha explicat clarament en els comentaris anteriors.
Turu i Puig, per utilitzar la terminologia de la redactora, tindran ambdós dos els sostres de firma que figuren en l'acord. No entenc perquè la redactora no especifica clarament quines són, en quantia. I no oblidem que encara que la Presidenta Montse Turu firmi per sobre dels 50.000 Euros i encara que hagi delegat la firma fins a aquesta xifra, la responsabilitat administrativa continua sent seva. Agraïm-li el seu acte de fe, tenint en compte el comportament i la lleialtat dels seus socis de govern.

“D’altra banda, Puig ha destacat que aquest pacte “no és el que volíem, perquè preteníem tenir la totalitat de les signatures de les nostres vocalies", però el vicepresident i la resta de vocals de CiU-A han acceptat la proposta llançada per Turu “ perquè teníem clar que no podien estar perdent el temps”.

De nou s'insisteix en plantejaments que legalment són inviables i a més es pretén aparèixer com al sacrificat i cedent en la negociació, quan la realitat és que la proposta ara firmada no dista gaire de la que al seu dia es va fer a CiU-A.Segons tinc entès qui es "va plantar" per no estar disposada a continuar demorant la situació va ser la Presidenta. Per cert, ¿ el sacrifici també passa per no assistir a alguna Junta de Govern, és a dir per l’ incompliment de les obligacions laborals, com més quan el treball és l'acompliment d'un càrrec públic?

Hauran pogut comprovar que al llarg de totes les cites del Diari de Sant Cugat no apareix cap declaració de la Presidenta de l'EMD de Valldoreix. El ple es va celebrar en dijous, el Diari de Sant Cugat està al carrer divendres, jo vaig ser testimoni de com s'entrevistava el Sr. Puig i posteriorment a la Sra. Turu. Com pot afirmar la redactora que “després dels intents reiterats per part d’aquesta publicació, va ser impossible poder localitzar la presidenta de l’EMD perquè fes una valoració de la transferència de competències.”?

Què ha passat amb el comunicat de premsa que s'havia consensuat?, Per què no hi ha un desmentit clar a les reiterades falsedats referides a Valldoreix publicades per El Diari de Sant Cugat, per part de CiU-A i en particular del Sr. Puig?, Quant temps passarà fins a estar embrancat en la següent estratagema de CiU-A per obstaculitzar la governabilitat del nostre poble?

I per finalitzar un missatge d'ànim als redactors del Diari de Sant Cugat, perquè ha de ser molt difícil mantenir la imparcialitat sota la supervisió del Sr. Vallés i del seu "lobby".

Consti la meva expressa autorització per a la reproducció d'aquest article a Un Altre Sant Cugat i sens dubte al Diari de Sant Cugat en nom de la pluralitat informativa.

Pablo Alonso

2 comentaris:

Anònim ha dit...

MOLT BE PABLO!!
TOTALMENT D'ACORD...

Anònim ha dit...

Ja es hora que algú pari els peus al J.M.Vallés (cap de premsa del Recoder).