Com publicar un article en aquest bloc:

PORTAL INDEPENDENT AL SERVEI DELS CIUTADANS DE SANT CUGAT DEL VALLÈS

Per publicar un article en aquest bloc només heu d'enviar-lo mitjançant un correu electrónic a l'adreça: stcugat2@gmail.com indicant el nom i cognoms, telèfon de contacte i número del DNI.

dilluns, 23 de novembre del 2009

L'ajuntament de Sant Cugat i la Consulta


Són diversos els regidors del grup municipal de Convergència Democràtica de Sant Cugat, que, sense voler-ho, s’han vist obligats a votar en contra d’una moció d’Esquerra que sol·licitava per a l’11 de desembre l’ús del Pavelló Esportiu per celebrar-hi la festa de cloenda de la campanya del 13-D. Esquerra va presentar la moció amb caràcter d’urgència després que la Plataforma Santcugatenca per l’Autodeterminació, mitjançant converses amb membres del govern, constatés la voluntat desfavorable d’aquest a cedir les instal·lacions. Això significa que si no es produeix una reconsideració d’última hora, el Pavelló no es podrà fer servir i la Plataforma, amb el temps en contra, es veurà obligada a improvisar alguna alternativa. El problema és que no hi ha cap altre espai. Ni tan sols privat. Es pot habilitar un envelat -si fos a l’estiu no caldria-, però el cost desborda les possibilitats de la Plataforma que, com sabem, es nodreix només d’aportacions personals i voluntàries.

Francament, no s’entén com s’ha pogut arribar a aquest extrem. L’alcalde Lluís Recoder creu que tot plegat respon a una estratègia d’Esquerra per posar-lo en evidència, però s’equivoca. Jo, que no pertanyo a aquest partit, li ho puc garantir. Esquerra es va limitar a ser coherent amb el suport que ella mateixa i els grups de CiU i ICV van donar a la celebració de la consulta i a preguntar en el ple de l’Ajuntament per quina raó CiU, tot d’una, se’n desmarcava. No és pas Esquerra qui ha decidit que la festa de cloenda es faci a Sant Cugat, sinó la Plataforma i la coordinadora nacional, integrades totes dues per gent de diversos partits. I aquesta decisió, que no té cap intencionalitat política, es deu només al fet que Sant Cugat és el municipi amb el major nombre d’electors del centenar llarg que celebrarà el referèndum el 13-D. Això és tot. No hi ha cap interès a posar en evidència ningú.

Sigui com vulgui, ens trobem en un atzucac administratiu i cal sortir-ne el més aviat possible. Per això és tan important que el grup de CiU aporti una solució. Hi està obligat si no vol quedar alineat, com es va veure al ple, al costat del Partit Popular i també per les mateixes declaracions de l’alcalde a l’Avui quan va dir: “Sant Cugat serà el municipi més gran que organitzarà un referèndum pel dret a decidir i ho farem amb el suport municipal”. Estem esperant aquest suport, ja que l’11 de desembre no es farà cap consulta al Pavelló, es tracta només d’una festa, i l’Ajuntament no pot condicionar el seu sí o el seu no a la ideologia de l’entitat que en sol·licita l’ús. Seria gravíssim que ho fes, ja que, com diu l’informe jurídic de la Comissió Electoral nacional, “cedir un local o espai públic a un tercer no implica que l’Ajuntament estigui d’acord o en desacord amb el que fa aquest tercer. Si nega el local per a l’acte sol·licitat, el que està fent no és un acte de neutralitat, sinó un acte contrari que sí que vulneraria els actes propis, ja que el sentit de l’acord és mantenir una actitud de neutralitat. [...] Amb aquesta argumentació l’Ajuntament està discriminant les entitats, atès que condiciona la concessió d’espais públics en base a valorar els actes que s’hi fan. Això és un acte de discriminació que atempta contra la llibertat d’expressió i contra el dret d’associació recollit en l’article 22 de la Constitució espanyola. També atempta contra el que disposen als articles 10 i 11 de la Convenció Europea dels Drets Humans”. I l’informe conclou: “Hem de dir que la denegació de la concessió d’un espai públic [...] suposa un acte discriminatori i contrari al propi ordenament. A més, l’Ajuntament confon la normativa dels actes i competències pròpies amb unes activitats perfectament legals i legítimes d’una entitat cívica emparada constitucionalment. Sembla pressuposar que l’acte és il·legal. Certament, sí que l’acte no entraria dins del seu àmbit competencial si fos l’Ajuntament qui el promogués, però és perfectament legal si l’organitza una entitat privada. Així ho va manifestar públicament la Fiscal Superior de Catalunya, Teresa Comte”.

Arribats aquí, esperem que l’alcalde Lluís Recoder reconsideri la seva decisió. Poques coses hi ha tan dignes com el reconeixement d’un error.

Victor Alexandre